Kronprinsessan Mary av Danmark är känd för sin snygga stil och att hon brinner och kämpar för många rättighetsfrågor. Hon kämpar mot homofobi, sexuell diskriminering och är nu internationell frontfigur för hållbart mode, vilket kommit att bli otroligt viktigt i den moderna modeindustrin.
Hållbart mode innebär naturligtvis att man ska använda sig av miljövänliga material som tillverkats med så liten påverkan på natur och miljö som möjligt. Men också att modet ska tillverkas på humana sätt med tanke på djur samt på människor som utför arbetet. Dessutom kan man säga att accessoarer eller mode som håller länge och används länge, bidrar till minskad massproduktion. Ett exempel på sådant mode är klockor och tillbehör till dessa så som snygga natoband. All typ av massproduktion och gifter i material är egentligen motsatsen vad hållbart mode står för, men tyvärr är modeindustrin idag större på denna typ av mode.
Mary kämpar för viktiga saker
Kronprinsessan Mary av Danmark är inte rädd för att ta plats och belysa viktiga samhällsfrågor som orättvisor i världen av olika slag. Hon kämpar bland annat för att kvinnor som utnyttjas i textilindustrin i den fattiga delen av världen ska få upprättelse och humana arbetsvillkor. Mary var innan känd för att klä sig i storslagna designers verk, men när hon skulle inviga konferensen för hållbart mode, Copenhagen Fashion Summit 2016 var hon klädd hållbart mode från H&M:s Consious Exclusive Collection, skriver Expressen. I Sverige har Stockholms modevecka precis varit, där hållbarhetsfrågan var en självklar fråga som belystes mycket.
Modeskolor satsar på hållbart
Hållbarhet i mode undervisas det även om på gymnasieskolor, såhär säger elever från Hagströmska Gymnasiet i Uppsala om sin modevisning med hållbart mode, som ska hållas i Botaniska Trädgården till SR:
”Man jobbar med slowfashion, alltså att man inte sponsrar den här stora industrin med kläder. Det produceras hela tiden och det bara kastas. Jag kan tänka på att köpa ekologiska tyger och att köpa från småföretagare för där vet man att arbetsvillkoren ofta är bättre.”