Plast finns i nästan alla produkter vi använder oss av dagligen, men plasten är inte bra för miljön och därför är också plast något vi borde använda oss mindre utav vilket också många gör – och om man vill börja med detta men inte vet hur man ska göra kan man göra som Ålands ungdomar och gå på seminarium och workshops för att lära sig mer.
Tidigare har vi skrivit om hur vi använder mycket plast i vår vardag och att man kan göra enkla saker för att ”plastbanta” och några som nu verkligen har fått koll på hur man ska gå tillväga för att göra detta är ungdomarna på Åland som verkligen går all in för plastbantning. I en intervju med tidningen Nya Åland berättar ungdomarna som deltagit i Ålands lyceums ”hållbarhetseftermiddag” om hur de gör för att minska sin plastanvändning – en dag med fokus på Ålands omgivande vatten Östersjön och just plasternas negativa inverkan på själva havsmiljön.
Tänker inte på hur mycket plast man använder
Vad ungdomarna som Nya Åland intervjuat upptäckt genom de olika workshopsen som hållits under dagen var bland annat att man kanske inte har så stor koll på hur mycket plast man faktiskt använder i sin vardag. Varje gång man går och handlar i matbutiken eller i ett köpcentrum får man en plastkasse som man sedan slänger, och inte alltför sällan hamnar denna i havet. Något man därför måste bättra sig på är att återvinna plasten på ett bättre sätt, något man också diskuterat hur detta skulle kunna göras under de olika seminarium som varit under dagen. Dock något som alla ungdomar gemensamt är överens utan vidare diskussioner i frågan är att man i vardagen använder på tok för mycket onödig plast. Så vad är det för typ av plast vi använder i vardagen?
Plast i vardagen:
- Påsar i butik, för frukt och annat samt bärkasse
- Dekorationer såsom plastblommor
- Godispåsar med plastinlindade karameller i påsen
Så kan du göra istället:
- Använda tygkasse i mataffären
- Undvika att köpa plastdekorationer
- Köpa godis i lösvikt utan papper istället för färdigpackade godispåsar